BE Summer Of Love

Think Love ... Feel Love ... BE Love!

Summer Of Love 1967

 
De Summer of Love was een sociaal fenomeen wat plaatsvond tijdens de zomer van 1967, toen er zoveel als 100,000 mensen samenkwamen in de omgeving van Haight-Ashbury in San Francisco, een initiatief wat leidde tot een enorme politieke en culturele verandering. Terwijl er ook hippies samenkwamen in New York, Los Angeles, Philadelphia, Seattle, Portland, Washington, D.C., Chicago, Miami, Montreal, Toronto, Vancouver en Europa, was San Francisco het centrum van de hippie revolutie, een verzamelpot van muziek, psyche actieve drugs, sexuele vrijheid, creatieve expressie, en politiek. De Summer of Love werd een noemenswaardig moment van de 60-er jaren, toen de mensheid bewust werd van de hippie countercultuur beweging. Deze ongekende bijeenkomst van jonge mensen word vaak beschouwd als een sociaal experiment door de verschillende levensvormen die samenkwamen, zowel gedurende de zomer zelf als de opeenvolgende jaren die volgde. De levensvormen bevatten o.a.; Vrije en gemeenschappelijk delen van bezittingen, vaak onder totale vreemden; en vrije liefde.
 
Begin 1967

GeÔnspireerd door de Beats van de 1950’s, die zichzelf onafhankelijk verklaarde van de autoriteiten van Amerika, was de grondslag van de Haisht-Ashbury gemeenschap gebaseerd op het afzetten tegen het materialistische Amerika. De bewoners van de Haight verworpen de materiŽle bijwerkingen van het moderne leven, hierbij aangemoedigd door het verspreiden van gratis voedsel en behuizing georganiseerd door de Diggers, en het creŽren van Gratis Klinieken voor medische behandelingen. De Psychedelische drug vormde een hulpmiddel voor het vinden van een nieuwe realiteit. Grateful Dead gitarist Bob Weir zei: “Haight Ashbury was een getto van Bohemers die alles wilde doen en het ook deden, maar ik denk niet dat het sinds die tijd is gebeurd. Ja, er was LSD, maar Haight Ashbury ging niet over drugs. Het was een zoektocht, om nieuwe manieren van expressie te ontdekken, en een bewustwording naar ons bestaan.

Het begin van de Summer of Love was de Human Be-In op 14 januari 1967 in Golden Gate Park, die georganiseerd werd door Michael Bowen en aangekondigd als een “Gathering of the Tribes”. Het evenement werd aangekondigd door de Haight-Ashbury’s eigen krant, de San Francisco Oracle: “Een nieuw concept van vreugde zal ontstaan, vanuit het diepe menselijke zijn zal het ontwaken, word bewust en verspreid het, zodat de revolutie gevormd kan worden met een stroom van compassie, bewustzijn en liefde, volgt de openbaring en eenheid met iedereen.”

De bijeenkomst van ongeveer 30,000 mensen met dezelfde zienswijze vormde de Human Be-In, het eerste evenement die bevestigde dat er een hippie beweging bestond.

De term “Summer of Love” ontstond tijdens het formeren van een raad van jonge mensen voor de Summer of Love in de herfst van 1967 als een reactie op verzameling van jonge mensen in het Haight-Ashbury district. De raad werd gevormd door de Family Dog, The Straight Theatre, The Diggers, The San Francisco Oracle, en ongeveer 25 andere mensen, die zochten naar oplossingen voor de problemen die konden ontstaan door de verwachte toename van mensen tijdens de zomer. De raad ondersteunde de vrije kliniek en organiseerde behuizing, sanitaire voorzieningen, voedsel, muziek en kunst, en coŲrdineerde de lokale kerken en andere sociale groeperingen.  

 
Popularisatie door media en muziek

De continue in aantal groeiende groep jongeren maakte een pilgrim tocht naar het Haight-Ashbury district en zorgde voor grote onrust bij de San Francisco autoriteiten die steeds het standpunt had ingenomen om de hippies weg te houden. Adam Kneeman die al sinds geruime tijd een vaste inwoner was van Haight-Ashbury herinnerd zich dat de politie weinig hulp bood om de overweldigende horde mensen op te vangen en het geheel overliet aan de huidige bewoners.

Gedurende de herfst vakantie van 1967, begon ook de stroom van studenten op gang te komen, de San Francisco regeringsleiders, vastberaden om de toename jonge mensen te stopen voor de zomervakantie, zorgde onbedoeld met hun uitspraken juist voor meer aandacht voor de scene, en de constante serie artikelen in de lokale kranten trok de aandacht van de nationale media voor de groeiende hippie beweging. In de herfst, reageerde de Haight gemeenschapsleiders door een raad te vormen van de Summer of Love, waarbij ze het mond of mond evenement een officiŽle naam gaven.

  
De berichten vanuit de reguliere media over het hippie leven in Haight-Ashbury trok de aandacht van jongeren vanuit heel Amerika. Hunter S. Thompson gaf het district de label “Hashbury” in de New York Times Magazine, en de activiteiten in het gebied werden bijna dagelijks weergegeven.

De beweging werd tevens gevoed door de countercultuur eigen media, vooral door de San Francisco Oracle, die van hand tot hand ging en waarvan gedacht word dat het op de top van dat jaar door een half miljoen mensen werd gelezen.

De fascinatie van de media met de countercultuur vervolgde met het Monterey Pop Festival in juni 1967, waar ongeveer 30,000 mensen zich verzamelde voor de eerste dag van het muziek festival, en uitgroeide tot 60,000 aanwezigen op de laatste dag. Het nummer “San Francisco (Be Sure to Wear Flowers in Your Hair)” geschreven door John Phillips van The Mamas & Papas en gezongen door Scott McKenzie was in eerste instantie geschreven om het Monterey Pop Festival te promoten:

If you're going to San Francisco,

be sure to wear some flowers in your hair...

If you're going to San Francisco,

You're gonna meet some gentle people there.   

“San Francisco” werd gelijk een hit (#4 in de U.S., #1 in de UK) en ontgroeide al snel zijn oorspronkelijke doel door het creŽren van een idealistisch en populair imago van San Francisco. Daarnaast, zorgde het media verslag van het Monterey Pop Festival dat grote groepen hippies naar San Francisco kwamen om hun favoriete bands te beluisteren waaronder; The Who, Grateful Dead, Jefferson Airplane, Quicksilver Messenger Service, The Jimi Hendrix Experience, Otis Redding, The Byrds, Big Brother and the Holding Company met Janis Joplin en de Animals.

 
Event

Gedurende de Summer of Love verbleven er circa 100,000 jonge mensen vanuit de gehele wereld in San Francisco’s Haight Ashbury, vlakbij Berkeley en de overige Bay Area steden, om de hippie ervaring te beleven. Gratis voedsel, gratis drugs en vrije liefde waren beschikbaar in Golden Gate Park, een gratis kliniek (die tot op de dag van vandaag bestaat) werd opgericht voor medische voorziening, en een gratis winkel gaf aan iedereen die het nodig had de noodzakelijke basisvoorzieningen.

De Summer of Love trok een wijde variŽteit van mensen van verschillende leeftijden: tieners en studenten, aangetrokken door hun leeftijdsgenoten en de allure om deel uit te maken van een cultureel Utopia; gewone burgers; en zelfs feestvierend militair personeel van nabij gelegen legerbasissen. De Haight-Ashbury district kon deze snelle stroom van mensen onmogelijk  voorzien van accommendatie, en de buurt kreeg al snel te kampen met overpopulatie, dakloze, honger, drugsproblemen, en criminaliteit. Veel mensen vertrokken in de herfst om hun studie te hervatten.

Op 6 oktober 1967, organiseerde diegene die nog in de Haight verbleven een symbolische begrafenis, “De dood van de Hippie” ceremonie, om het einde aan te kondigen van de uitgespeelde scene. Mary Kasper legt uit dat deze symbolische begrafenis diende om de volgende boodschap te verspreiden: “We wilde het signaal afgeven dat het ten einde was, om niet meer hierheen te komen. Blijf waar je Bent! Breng de revolutie tot leven waar je leeft. Kom niet meer hierheen want het is over en uit.
 

 
Nalatenschap

Toen de nieuw gerekruteerde Bloemen Kinderen naar huis gingen, brachten ze hun nieuwe ideeŽn, idealen, levenshouding, en Fashion stijlen naar alle grote steden in de U.S., Canada, het westen van Europa, Australia, New Zealand en Japan.