BE Summer Of Love

Think Love ... Feel Love ... BE Love!

Woodstock 1969

 
Woodstock Muziek & Kunst Festival (informeel bekend als; Woodstock of Het Woodstock Festival) was een muziek festival, aangekondigd als “Een Waterman Expositie: 3 dagen van Vrede & Muziek”. Het werd gehouden op de melkboerderij (2.4 km≤; 240 ha, 0.94 ml≤) van Max Yasgur vlakbij White Lake in het dorp Bethel, New York van 15 tot 18 augustus 1969. Bethel, in Sullivan County, is 43 mile (69km) ten zuidwesten van het dorp Woodstock, New York.

Gedurende het soms regenachtige weekend, waren er 32 optreden voor 500,000 mensen. Het wordt wereldwijd gezien als een uniek moment in de populaire muziek geschiedenis. Rolling Stone noemde het een van de 50 momenten die de geschiedenis van de Rock en Roll veranderde.

Het evenement werd verbeeld in de documentaire film Woodstock in 1970, samen met een soundtrack album, en het nummer “Woodstock” van Joni Mitchell waarin het evenement werd bezongen en een grote hit werd voor Crosby, Stills, Nash & Young.

 
Planning en Voorbereiding

Woodstock was een initiatief van Michael Lang, John Roberts, Joel Rosenman, en Artie Kornfeld. Het waren Roberts and Rosenman die de financiŽn hadden. Lang had de ervaring als promotor, en had eerder het grootste festival aan de Oost kust georganiseerd, “the Miami Pop Festival”, waar ongeveer 100,000 mensen aanwezig waren gedurende het tweedaagse evenement.

Roberts en Rosenman plaatsten de volgende advertentie in The New York Times en The Wall Street Journal onder de naam Challenge International Ltd.: “Jonge mensen met ongelimiteerd kapitaal zoeken een interessante, legitieme kans en bedrijf voorstellen”.

Lang en Kornfeld zagen de advertentie en de vier mannen kwamen samen, oorspronkelijk om het idee te bespreken voor een recording studio in Woodstock, maar het idee evalueerde in een openlucht muziek en kunst festival, hoewel dit in eerste instantie op veel kleinere schaal was bedacht, met eventueel optredens van een aantal grote namen zoals; Bob Dylan en The Band). Er waren onderling verschillende manieren van benadering: Roberts was gedisciplineerd en wist precies wat er nodig was om deze onderneming een succes te maken, terwijl de relaxte Lang Woodstock zag als een nieuwe, relaxte manier om de zakenmensen dichterbij elkaar te brengen. Er waren toekomstige twijfels over de onderneming en overwoog om zijn verlies te nemen en de stekker eruit te trekken, in plaats van er nog meer geld in het project te stoppen.
In april 1969, supersterren Creedence Clearwater Revival waren de eerste act om het contract voor het evenement te ondertekenen, waarbij ze toestemde om te spelen voor $ 10,000. De promotors hadden tot dat moment moeite gehad om grote namen te strikken om op het festival te spelen. Creedence drummer Doug Clifford gaf later het commentaar: “Toen Creedence had getekend stond iedereen in de rij en kwamen alle andere grote namen naar voren.” Aangezien hun optreden om 3:00 a.m. begon en ze niet voorkomen op de documentaire film Woodstock (op verzoek van John Fogerty (voorman van Creedence) hebben de leden van Creedence verklaard verbittering te ervaren over hun optreden op dit beroemde festival.
  
Woodstock was ontworpen als een onderneming die winst zou opbrengen, en had de titel “Woodstock Ventures”. Het werd al snel het beroemde “gratis concert” nadat het duidelijk werd dat het evenement honderden of duizenden meer mensen zouden komen dan waar de organisatie zich op had voorbereid. Tickets voor het evenement kosten oorspronkelijk $18 vooraf (in verhouding tot het jaar 2012 is dat ongeveer $75) en $24 ter plaatse voor alle drie de dagen.
 
Gratis concert

Vanwege een late verandering van de locatie gaf dit de organisatie niet veel tijd om zich voor te bereiden. Gedurende een driedaagse vergadering voor het evenement, hadden de organisators het gevoel dat ze twee keuzes hadden. De eerste optie was om het hekwerk en de beveiliging te verbeteren wat wellicht had geleid tot geweld; de andere had te maken om al hun middelen te stoppen in het afwerken van het podium, wat er voor zou zorgen dat de onderneming een financiŽle klap zou verduren. De aanwezige massa nam de beslissing voor hen. Het eerste hekwerk werd neergehaald de nacht voor het concert begon.